1-2 жовтня відбулася Міжнародна науково-практична конференція GRANT-2015

1-2 жовтня відбулася Міжнародна науково-практична конференція GRANT-2015 (Granting of Research and New Technologies – 2015, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 16), в якій взяли участь науковці з Австрії, Азербайджану, Білорусії, Вірменії, Литви, Німеччини, Польщі, Росії, Франції, українські політики та вчені.

Організаторами конференції виступили: Державний фонд фундаментальних досліджень України, Міністерство освіти і науки України, Посольство Франції в Україні, Польська Академія наук (Науковий центр м. Києва), DFG (German Research Foundation), Національна академія наук України, компанія TBI Kharkov Technologies.

Для обговорення на конференції було винесене широке коло питань, зокрема альтернативні способи залучення коштів для фінансування фундаментальних досліджень; проведення експертизи наукових проектів та визначення спільних пріоритетів; правове поле міжнародної фінансової підтримки фундаментальних досліджень.

На відкритті пленарної сесії 1 жовтня виступили: голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Л.М. Гриневич, віце-президент НАН України С.І. Пирожков, голова Державного фонду фундаментальних досліджень України В.П. Кухар, голова Представництва німецького науково-дослідницького товариства (DFG) д-р. Крістіан Шайх.

У своїй доповіді (“Зарубіжна грантова підтримка проектів в контексті структури і стану досліджень в Україні”) на пленарній сесії 1 жовтня д.е.н, проф., директор ДУ “Інститут Доброва” Маліцький Б.А. розповів про двадцятилітню історію грантової політики на Україні, динаміку фінансування української науки у порівнянні з європейськими державами та надав аналіз публікаційної активності українських вчених за даними “Україніки наукової”.

Досвід європейських країн свідчить, що в Україні необхідно створити десятки фондів підтримки науки, які мали б у своєму розпорядженні кошти для фінансування великих проектів, здатних вирішувати світові наукові проблеми та залучати іноземних партнерів для досліджень.