Зроблений черговий крок до запровадження інноваційної моделі розвитку сільськогосподарського виробництва

Відбулось спільне засідання Робочої групи Аналітичного центру Аграрного союзу України з інноваційного розвитку аграрного сектору і Центру інновацій та технологічного розвитку Інституту досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім.Г.М.Доброва НАНУ

Інновації вже давно стали рушійною силою розвитку світової економіки. Вчені в Україні, а особливо за її межами, традиційно знаходяться серед лідерів світового інноваційного процесу. Однак в Україні їхній потенціал лишається до сих пір заблокованим.

Як розблокувати потенціал українських інтелектуалів і спрямувати його на користь іншого лідера світової економіки – аграрного сектора України? Як отримати швидкі результати? Як кардинально збільшити і оперативно покращити макроекономічні показники і зробити їх адекватними наявним ресурсам України?

Всі ці питання обговорювалися на засіданні в Інституті досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М.Доброва – центральної наукової установи України у сфері підтримки розвитку національної економіки, неодмінного консультанта комітетів Верховної Ради України, органів центральної виконавчої влади, члена провідних міжнародних організацій, які опікуються розвитком світової економіки і міжнародних ринків.

Засідання вів заступник директора Інституту, завідувач Центру інновацій та технологічного розвитку В‘ячеслав Соловйов. На заході  були присутні провідні українські вчені у сфері інноваційного розвитку Василь Головатюк, Володимир Денисюк, Ігор Макаренко та інші співробітники Центру. З інформацією про профільне законодавчо-нормативне поле та застосування норм чинного законодавства на практиці, про можливості і необхідність трансформації напрацювань українських вчених в сучасні технологічні продукти, про методи оцінки потенціалу вітчизняних інновацій і запровадження механізмів його вивільнення, про захист прав інтелектуальної власності виробників інноваційної продукції виступили керівник Аналітичного центру Аграрного союзу України Лариса Старікова та аспірант Інституту Артур Лі. В результаті засідання було прийняте рішення про проведення пілотного проекту з трансформації напрацювань доктора економічних наук Василя Головатюка у сфері інвестиційної привабливості інноваційної сфери економіки України в активи Інституту і низку інноваційних продуктів, які зможуть допомогти кардинально вирішити питання переводу економіки України на інноваційні рейки, прискорити виконання Угоди про асоціацію і уніфікацію європейського науково-дослідного та інноваційного простору.

Аграрний сектор України вже частково продемонстрував свій непересічний економічний потенціал. Він має очевидні експортні успіхи, продемонстрував можливість досягнення добробуту не за рахунок перерозподілу фінансових потоків, а шляхом реалізації права власності і наполегливої праці. Однак завдяки успіхам він пригорнув до себе ще й увагу як вітчизняних, так і міжнародний рейдерів. І якщо перші працюють здебільшого на рівні “ножа і кувалди”, то інші застосовують набагато більш тонкі методи. Відсутність інноваційного розвитку в руках останніх стане і вже стає “вбивчим” аргументом на користь відсторонення національного виробника від використання його основного активу – землі. Ми свого часу це все вже бачили в процесі промислової приватизації і сьогодні те ж саме бачимо навколо питання про продаж землі.

Джерело: Аграрний союз України